40% webbrabatt Beställ senast 27/4 och få leverans från 725 kr!
  • Snabb leverans
  • 10 års garanti
  • Prismatch
40% WEBBRABATT PÅ SPECIALMÅTT

Uppmätning till fönster och dörrar

Vi hjälper dig tryggt och säkert hur du mäter upp till dina nya fönster och dörrar. Till skillnad från vad många tror, så är det faktiskt väldigt enkelt att mäta upp till nya produkter själv. Följ vår steg-för-steg guide nedan, så får du koll på dina karmyttermått. När du har karmmått redo, så är du också redo för att genomföra beställningen direkt på vår hemsida.

Fönster Dörrar

När du ta mäta upp till nya fönster och dörrar, behöver du:

1. Tumstock

2. Penna och ett block för att notera måtten

Nu är du redo att mäta upp dina nya produkter.

Så tar du mått:

1. När man ska ta mått till sitt nya fönster eller dörr, tar man “ett trångt hålmått” dvs från mur till mur.

2. Karmmåttet som ska opplysas på fönstret eller dörren bör därför vara 2-3 cm mindre än murhålet.

3. Det samma gäller naturligtvis för uppmätning av höjden, men speciellt här är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella bågar i murverket över fönstret och fönsterbänken under fönstret som kan ha betydelse för fogarna.

Om du är osäker rekommenderar vi att en hantverkare tar de slutliga måtten innan beställningen, så där är garanti för att dina nya dörrar och fönster får de riktiga mått.


Samma mått som de gamla fönster:

Uppmätning, utvändiga karmmått: Om de nya fönster eller dörrar ska ha samma mått som de gamla, kan du göra en uppmätning på de utvändiga karmmått. Kom ihåg att alltid upplysa hur du har gjort din uppmätning

Öppningsriktningar på dörrar:

Utöver en precis uppmätning är det också viktigt att upplysa den riktiga öppningsriktningen på den nya dörren. Vid beställning av dörrar ska där med hjälp av ritningen anges höger/vänster och utåt-/inåtgående riktning.

För dubbla dörrar är tillvägagångssättet det samma. Om båda dörrarna är öppningsbara ska man upplysa vilken dörr som ska öppnas först.

Viktigt: När du beställer dina nya fönster eller dörrar är det mycket viktigt att du upplyser om måtten på din uppmätning är "trånga hålmått" eller "yttre karmmåttet".

Flyktväg / Nödöppning Var uppmärksam på reglerna för flyktväg i fönster vid tillfälle av brand.

Vill du veta mer om hur du gör rätt mätning för dina nya dörrar och fönster? Så läs mer här.