Har du imma och kondens
på dina fönster och dörrar?

Är det imma på dina fönster på morgonen?
Oroa dig inte, det är ett gott tecken om det är på utsidan.

Läs mer om vad kondens är och vad du kan göra åt det.

Imma på dina fönster?

När hösten kommer och temperaturen sjunker ute kommer många att upptäcka imma på fönstren. Imma eller kondens uppstår när varm luft i t.ex. ett sovrum träffar en kall yta som glaset i ett fönster. Det kan även bildas kondens på andra ytor, men eftersom glaset är genomskinligt syns det väldigt tydligt här.

Vad är kondens?

Kondens är vatten. I luften svävar små vattenmolekyler runt, det är värme som får dem att flyga. När dessa vattenmolekyler träffar en kall yta förlorar de sin energi och sätter sig på ytan och förvandlas till små daggdroppar.

Vi kan jämföra det med en läsk, när vi tar ut den ur kylen och lägger den på bordet bildas det även kondens på flaskan eller burken. För det är kallt och plötsligt möter varm luft.

Har det blivit värre?

Har du precis köpt nya fönster och dörrar och upplever du nu mer dimma än du gjorde tidigare? Det kan vara supertråkigt att man inte kan titta ut i trädgården, men det är faktiskt ett gott tecken. Det gör att dina nya fönster och dörrar isolerar bättre än de gamla och därigenom fungerar de som de ska och du sparar pengar på värmeräkningen.

Man måste dock vara uppmärksam på om det börjar bildas kondens även på insidan, händer det så är det viktigt att man kommer ihåg att vädra och ev. skapa dragkraft några minuter varje dag.

Anledningen till att du plötsligt kan uppleva kondens på insidan är återigen att dina nya fönster och dörrar sluter tätt, och att det därför inte sker lite ventilation utan att du öppnar fönstret. Tidigare skedde ventilationen helt av sig själv eftersom fönstren var otäta, men man måste öppna nya fönster.

När uppstår kondens?

Kondens förekommer i vissa månader mer än andra.
Detta beror främst på temperaturen och luftfuktigheten.

Hur blir man av med kondens?

  • Det är svårt att undvika, men det hjälper att vädra regelbundet, gärna minst två gånger om dagen.
  • Du kan också torka av imman på insidan. Utanför försvinner imman så fort solen går upp och luften blir varmare.
  • Om du har möjlighet att använda ventilation, så luften cirkulerar, hjälper det också.

Det låter enkelt, och det är verkligen som sagt, ett gott tecken.
Ett tecken på att dina fönster gör vad de ska.