Överhängda fönster

Överkantshängt fönster ger ljus i små utrymmen utan att ta upp mycket väggplats. Överhängda fönster ger både ljus och möjlighet att släppa in luft. Smala fönster passar både i gamla och moderna hem.

Överhängda fönster

Överhängda fönster, glidfönster och vridfönster - vad är skillnaden mellan de tre musketörerna? Oroa dig inte! Vi kommer att förklara detta nedan, så att du kan vara väl förberedd på att hitta rätt fönster för ditt hem:

Vad är ett överhängt fönster?

Som namnet antyder är överhängda fönster fästa i toppen av karmen och öppnas i botten. Det finns flera typer av fönster som öppnas på detta sätt, t.ex. glidhängda fönster och vridfönster. Namnen är nästan desamma, men det finns ett antal skillnader mellan dessa fönster

Lite om det överhängda fönstret:

 • Fönstret har gångjärn upptill. På våra fönster har det gjorts en fräsning i varje övre hörn av karmen, så att de kan monteras så att de mindre synliga.
 • Fönstret innehåller två haspar – ​​som man använder för att stänga fönstret så att det sluter tätt.
 • Fönstret har en utdragbar skena i botten, som antingen har två eller tre hål, beroende på hur stort fönstret är - utan skena skulle det vara lite jobbigt att vädra. Om fönstret är mindre än 763 mm brett har skenan två hål, medan en bredd på 764 mm eller mer betyder att den har tre hål.
 • Själva fönstret kan vid behov öppnas upp till 90 grader, men skenan avgör hur mycket det kan öppnas och hållas på plats.

Det kanske är självklart, men fönstret stängs därför om du inte har använt skenan för att hålla fönstret på plats.

Överhängda används vanligtvis på platser där du behöver vädra, men behöver inte gå och öppna och stänga fönstret flera gånger om dagen. Det kan till exempel vara i en källare där fönstret är ett populärt val eftersom det oftast är billigare än glidhängda fönster. De används än idag, även om det är en äldre design, eftersom de är lätta att använda och på grund av deras billiga pris jämfört med deras andra topphängda syskon.
Överhängda fönster lämpar sig väl i en källare. Men källarfönster passar lika bra i källaren som i garaget, i tvättstugan och i sovrummet. Källarfönster kan monteras i alla rum som har lägre takhöjd eller har begränsade möjligheter för ljus att komma in. 
Anledningen till att det överhängda fönstret lämpar sig väl i källaren eller andra rum som inte behöver daglig ventilation är på grund av sättet att manövrera fönstret, det hålls endast öppet via en vädringshake, och därför lite svårare att öppna och stänga än det glidängda fönstret som det liknar.

överhängt fönsteröverhängt fönster

Så vad är ett glidfönster och ett vridfönster?

Som tidigare nämnt öppnas dessa fönster nästan likadant. De kan alla öppnas och de öppnas nerifrån och ut. Det finns dock ett antal skillnader, och det är värt att känna till dessa innan du påbörjar ditt projekt med att köpa fönster. Vi har visat dem här så att du kan få en bättre känsla för ämnet. Eller bara för att ha lite kunskap nästa gång du behöver imponera på dina gäster.

Glidhängt fönsterGlidhängt fönster

Glidhängt fönster

Det glidhängda fönstret kan kallas den modernare versionen av det överhängda fönstret. De två typerna av fönster relativt lika, men det finns vissa skillnader som bör nämnas:

 • Det glidhängda fönstret är försett med skenor på sidorna, inte gångjärn. Det är att fönsterkarmen glider ner ovanifrån när fönstret öppnas. Det är just dessa beslag som ligger bakom skillnaden mellan de två fönstertyperna.
 • På det glidhängda fönstret finns en skruv som kan dras åt eller lossas för steglös drift. På så sätt kan den ställas in mer eller mindre som du vill ha den. Alltså en lätt och flexibel lösning.
 • Fönstret är utrustat med ett stilrent handtag som är lätt att använda, så du kan slå två flugor i en smäll, och få både snygg design och bra funktionalitet.
 • Om du behöver det, oavsett om det beror på lagstiftning eller din egen önskan, så finns det möjlighet att köpa en räddningsöppning för fönstret, vilket också innebär att det kan öppnas upp till 90 grader.
 • Slutligen är fönstret försett med en justerbar slutbleck vilket gör att det enkelt kan ställas i ventilationsläge.

Vridfönster

Vridfönster öppnas på samma sätt som de andra två fönstren. Men det fungerar också annorlunda än de andra två:

 • Den här typen av fönster har varken gångjärn eller skjutbeslag, utan vridbeslag. Fönstret kan därför öppnas hela 180 grader.

Detta är särskilt trevligt i hus eller lägenheter med mer än en våning, där man kan vända på fönstret till exempel på 2:a våningen och sedan tvätta det inifrån.

 • Fönstret kommer med en säkring i början av 10 cm öppningen, och givetvis en säkring för när fönstret vänds, så att du inte får en otäck överraskning i huvudet när du ska tvätta ditt fönster.
 • Fönstret är utrustat med ett snyggt handtag, så att du kan öppna fönstret enkelt och bekvämt.
 • Precis som med det glidhängda fönstret är fönstret här försett med ett justerbart slutbleck, vilket gör att det går att ställa i ventilationsläge.
VridfönsterVridfönster