Ta väl hand om dina fönster och dörrar

Med bra och korrekt underhåll kan du förlänga livslängden på dina dörrar och fönster..

Följ våra goda råd om underhåll av fönster och dörrar och spara pengar.

Håll ett öga

Har du fönster och dörrar i furu är det bra att kontrollera skicket en gång om året. Genom att hålla utkik regelbundet kan du reparera skador snabbare. Som med många andra saker är det snabbast och enklast att påbörja underhållet tidigt, än när det har blivit dåligt.

När du köper fönster och dörrar hos Bonusfönster ger vi upp till 15 års garanti mot rötskada og 12 års garanti på tre/alu og 10 års garanti på tre och PVC. Men detta kräver ett ordentligt underhåll av fönster och dörrar för att behålla garantin.

Vad ska man hålla koll på?

Täcker färgen? Om det har börjat flagna, eller om det har kommit in en skåra i fönstret så att träet syns, då är det dags att måla. Horisontella ytor och lister är vanligtvis mer utsatta, eftersom vatten kan samlas här när det regnar.

Stängs dina fönster och dörrar tätt? Tätningslisterna ska hållas rena och ev smörj med silikonvårdsmedel vid behov. Så de förblir mjuka och smidiga. Tätningslisterna ser till att den sluter tätt och att värmen inte släpps ut.

Behöver dina fönster eller dörrar smörjas? Smörj alla rörliga delar med olja en gång per år så har du funktionella fönster och dörrar i många år.

Det är alltid en bra idé att hålla rent och snyggt i sina fönster och dörrar, inte bara för utseendets skull utan också för hållbarhetens skull. Tvätta ramen och ramen några gånger om året med en mild tvål. Ett bra tips för att få gnistrande rena fönster är att lägga lite spolglans i vattnet.

Tänk på att justera dina fönster och dörrar, med tiden kan de börja sjunka lite. Det är därför en bra idé att justera beslagen en gång per år, förutom att öppna och stänga lättare kan det även påverka värmeräkningen. Fönster och dörrar som stängs snett stängs inte helt.

Hitta målarpenseln

Om du har upptäckt en spricka, ett litet hack eller om färgen har börjat lossna, då är det dags att hitta målarpenseln. När färgen väl släpper kommer det in fukt i träet och fukt är en ovälkommen gäst.

Är du ute i god tid kan du bara måla de ställen där det behövs eller där skador uppstått. Har du väntat för länge kräver det mer förarbete. Har färgen börjat lossna kan man inte bara fläckfärga, i så fall måste man slipa och putsa innan man kan börja måla.

Det lönar sig därför bra att ligga i framkant. Det finns ingen tumregel för hur ofta fönster och dörrar ska målas och du kan också upptäcka att det finns olika behov beroende på hur mycket vind, regn och sol dina fönster och dörrar utsätts för.

När man målar är det en bra idé att inte måla i direkt solljus eller i fuktigt väder, det bästa målningsvädret är molnigt. Därför går det bra att måla på våren eller på sensommaren/tidig höst.

 OBS! 

 Tänk på att när du målar får du inte måla handtag, stängningsmekanismer, rörliga delar och tätningstejper. 

Hur man sköter fönster och dörrar i PVC och trä/aluminium

Till skillnad från furu kräver fönster och dörrar i PVC och trä/alu minimalt med underhåll – dock behöver de fortfarande tvättas och hållas rena, här är det bra att tvätta med en pH-neutral tvål och använda en mjuk trasa eller borste.

Du ska ändå komma ihåg att justera och smörja in beslagen i dina fönster och dörrar, samt se till att tätningslisterna är hela och sluter tätt.

EN BRA START

När fönstren och dörrarna tillverkas i vår fabrik impregneras de mot röta och svamp, sedan grundmålas de och sedan spraymålas de.

Det ger dina fönster och dörrar den bästa starten, så att de kan prestera bra under de första åren.

Trä är ett levande material som kan förändras.

Lycka till!